Cultura i el Col·legi d’Enginyers Industrials col·laboren en la conservació del patrimoni industrial valencià

La directora general de Cultura, Marta Alonso, i el degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, Miguel Muñoz, han firmat un acord de col·laboració que impulsarà l’estudi, la conservació, la protecció, la investigació, la promoció i l’acreixement del patrimoni industrial de la Comunitat.

L’acord permetrà catalogar restes de la cultura industrial valenciana amb valor històric, tecnològic, social, arquitectònic o científic, com ara edificis, maquinària, infraestructures energètiques, mitjans de transport o documentació escrita. Es reconeix com a cultura industrial la generada entre la revolució industrial (segles XVIII i XIX) i la revolució informàtica (cap a 1970).

Web sobre la Xarxa de Museus Industrials

La informació sobre este patrimoni s’ordenarà a través de la Xarxa de Museus Industrials de la Comunitat Valenciana. L’acord preveu la creació conjunta d’una web que incloga tots els museus d’estes característiques i fomente la seua visita per a crear una oferta de turisme industrial, modalitat que ja triomfa en diferents països europeus. La posada en marxa d’este portal informàtic està prevista per a final de 2014.

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport coordinarà la informació sobre els museus i els seus sectors i actualitzarà el contingut del portal obrint les seues pàgines a noves iniciatives museístiques relacionades amb el patrimoni industrial valencià.

39 museus dedicats a sectors productius

En la Comunitat Valenciana hi ha actualment 39 museus relacionats amb diferents sectors productius: 17, a València; 16, a Alacant, i 6, a Castelló. Set estan dedicats a l’activitat industrial; altres set, a la ceràmica; sis són molins; cinc versen sobre alimentació, i quatre, sobre el transport, als quals s’afigen museus del tèxtil, del joguet i els relacionats amb la tecnologia i amb les arts gràfiques.

Quasi la mitat (17) són de titularitat municipal, i entre els organismes que els regixen també hi ha empreses, entitats privades, universitats, associacions, la Generalitat i l’Exèrcit. Entre estos destaquen l’Alt Forn número 2 de Sagunt, el Museu Valencià del Joguet d’Ibi, el Museu de la Impremta i dels Arts Gràfiques del Puig de Santa Maria o els quatre associats a empreses actives: Chocolate Valor de la Vila Joiosa, Aceitunas Serpis d’Alcoi, Porcelanas Lladró de Tavernes Blanques i el Museu del Torró de Turrones El Lobo – 1880 de Xixona.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s